skip to Main Content
Leiderschap Als Moderne Krijgskunst, De Kunst Van Het Inschakelen Van Medestanders

Leiderschap als moderne krijgskunst, de kunst van het inschakelen van medestanders

In onze steeds complexer wordende samenleving krijgt iedere leider er mee te maken: het ongemakkelijke gevoel wanneer u sommige zaken te weinig aandacht geeft en de stress die dat veroorzaakt. Niet zo vreemd, leiders van nu schaken immers op verschillende borden tegelijk. 

Zij dienen hun aandacht te verdelen tussen het bijhouden van ontwikkelingen in de markt, het bepalen van strategie voor eigen project of organisatie, het geven van richting en structuur aan de organisatie, het motiveren van medewerkers en het monitoren van resultaten. Het vraagt om continue schakelen tussen macro en micro. 

Het nieuwe leiderschap
Hoogeveen: ‘Dan is er nog ‘het nieuwe leiderschap’. Op een principieel niveau is dit eigenlijk geen nieuws. Het is eerder zo oud als de weg naar … Tokio. Het is eigenlijk niets anders dan een manier van leven en zorgvuldig, multilabel met elkaar omgaan. Wij willen niet meer worden ingehuurd voor slechts een paar van onze capaciteiten die toevallig goed in de markt liggen. Steeds meer verlangen wij naar heelheid, eenheid en verbinding, de jongere generaties voorop! Dat vraagt ook om een andere vorm van leiderschap, leiders die op de eerste plaats ‘de mens’ zien. Dienend leiderschap. Maar hoe ontwikkelt u die nieuwe leider in uzelf? 

Patronen
Leiderschap in organisaties begint bij persoonlijk leiderschap. Als leider kunt u de kracht in anderen pas echt (h)erkennen wanneer u zelf in balans bent. Hierbij is het voor de meesten van ons zaak om eerst vrij te komen van een aantal ingesleten patronen. Patronen, ontstaan vanuit de overwaardering voor het ratio in onze maatschappij. Leren op school en presteren op het werk, bij voorkeur meetbaar door middel van rapportcijfers en performance indicators. Zo hebben wij ongemerkt een scheiding gecreëerd tussen ons hoofd (ratio), lichaam (gevoel) en geest (intentie). Dit is een belangrijke oorzaak van stress, egocentrisme en onbalans. Het is goed om te weten dat wij die eenheid in onszelf gemakkelijk kunnen herstellen. 

Een goed begin … 

Aikido
‘Maar waar te beginnen?’ Een logische vraag voor een probleem dat zo fundamenteel is geworteld in onze samenleving. Laten wij er daarom even uitstappen … naar Tokio. Aikido is een Japanse krijgskunst, afgeleid van de zwaardkunst van de samoerai. Daarbij is het ook een krachtige methode voor zelfontwikkeling die regelmatig in trainingen wordt gebruikt. De krachtige principes van Aikido gaan over authenticiteit, anderen zien zoals ze werkelijk zijn, samenwerken in flow en ontspannen blijven in hectische situaties. Ze zijn één op één toepasbaar op het leiderschap van de 21e eeuw. Door middel van eenvoudige fysieke oefeningen kan een ieder van ons ervaren hoe wij onze balans vaak zelf weggeven en hoe verrassend eenvoudig wij deze weer kunnen herstellen. Daarmee ook het contact tussen ons hoofd, lichaam en geest. 

Twee wijze inzichten
Hierna twee inzichten om mee te experimenteren, uit een rijk repertoire van oosterse wijsheden: 

1. Bereik meer door minder te doen 
Stel, u wilt een plan implementeren. Zoek in de organisatie naar de flow, haak daar aan en voeg van daaruit toe. Let er vooral op dat u de beweging niet stopt. Wij westerlingen hebben nogal de neiging om standpunten neer te zetten om vervolgens ons gelijk te beargumenteren. Resultaat; weerstand in allerlei vormen en niet zelden slaat beweging dan om in afwachten. Een Aikidoka (beoefenaar van Aikido) heeft nauwelijks spierkracht nodig om opponenten te vloeren, eenvoudig door eerst mee te bewegen met die ander en van daaruit pas te leiden. Vertaling naar onze westerse praktijk: betrek mensen, luister, laat ruimte aan medewerkers en voeg alleen datgene toe wat nodig is. 

2. Wanneer u op ziet tegen een ontmoeting, beweeg dan juist er naar toe in plaats van er vanaf
Haal die ‘lastige persoon’ op, letterlijk. Nodig hem of haar uit en u zult merken dat u ineens initiator bent. Daardoor kunt u regisseren in plaats van reageren. Dit is handelen vanuit kracht en dat werkt direct door op de balans in uw lichaam. Een Aikidoka staat al naast de aanvaller, vóórdat deze de ingezette aanval heeft kunnen afronden. Vanuit zo’n positie is het helemaal niet nodig om tegenstanders uit te schakelen. Sterker nog, u schakelt zo medestanders in. Vertaling naar onze westerse praktijk: nodig uit, wees proactief en handel in het moment naar wat goed is voor beide partijen. 

Vanuit balans kunnen wij sterke relaties bouwen binnen teams, organisaties of de maatschappij als geheel. Het biedt ons een breder perspectief waardoor wij kunnen kiezen voor een ander startpunt. In krijgskunsten geldt; ‘een goed begin is het hele werk’. 

Profiel en krijgskunst
Het profiel van dienende leiders vertoont veel overeenkomsten met de samoerai uit het oude Japan. Zo’n leider dwingt respect af, alleen al door de manier waarop hij staat; een rechte rug, rust uitstralend, te midden van de hectiek die onze maatschappij kenmerkt. Als het er op aan komt is zo’n leider klaar om, ongeacht de situatie, krachtig en doelgericht te handelen. Hoewel recht door zee zorgt hij er voor dat niemand gezichtsverlies hoeft te lijden. Hij laat mensen in hun waarde, wetende dat een opponent nu wellicht een partner is voor straks. Natuurlijk mag waar ‘hij’ staat ook ‘zij’ gelezen worden. Wellicht niet toevallig; het woord samoerai betekent letterlijk; ‘hij die dient’. Leiders die dienen. Zo kan leiderschap worden gezien als moderne krijgskunst, de kunst van het inschakelen van medestanders.”

symbolen KIWORKX

Dit bericht heeft 1 reactie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Top