skip to Main Content
Business Aikidoprincipe 8 – ‘Weet Wat Je Wilt Bijdragen Aan Het Grotere Geheel’

Business aikidoprincipe 8 – ‘Weet wat je wilt bijdragen aan het grotere geheel’

Hoe houd je de rust die je tijdens je vakantie hebt hervonden wat langer vast, hoe kun je soepel samenwerken, zelfs met die ‘lastige’ collega en hoe breng je als leider meer rust en eenheid in je team? Daarover schreef ik 8 blogs, elk over een van de 8 aikidoprincipes uit mijn boek ‘Business aikido’. Deze week over het principe; ‘weet wat je wilt bijdragen aan het grotere geheel’. Business aikido ontving een shortlistnominatie voor Managementboek van het jaar 2019 en is dus volgens de vakjury een van de 5 beste managementboeken van het afgelopen jaar.

 

‘Weet wat je wilt bijdragen aan het grotere geheel’

1. Waarom?

Dankzij een eigen koers is het in hectische, onoverzichtelijke situaties makkelijker om beslissingen te nemen en bij jezelf te blijven. Je bent minder snel geneigd om te ‘leunen’ op factoren buiten jezelf of daar de schuld te leggen voor jouw ongemak. Iemand die weet waar hij of zij voor staat is aantrekkelijk en daarbij ook duidelijk naar zijn of haar omgeving. Anderen gaan dan als vanzelf met je meedenken. Een organisatie met mensen die van zichzelf helder hebben waarvoor zij staan – en dat van elkaar weten – is krachtiger, wendbaarder en succesvoller.

2. Uit de organisatiepraktijk

Annelie is niet happy in haar baan als bejaardenverzorgster. Dat was zij ook al niet in haar vorige baan. Maar goed, deze kans deed zich nu eenmaal voor en haar onvrede was groot genoeg om de overstap te maken. Ondanks de andere omgeving was deze baan al snel op de vorige gaan lijken. Ze voelde zich gevangen en merkte dat ze steeds vaker moe thuis kwam. In mijn coachgesprekken met haar kwam zij tot het inzicht dat zij eigenlijk niet goed wist wat zij wilde, zich te veel liet leiden door wat er toevallig beschikbaar was en – dit was voor haar een doorbraak – dat zij eigenlijk helemaal niet zoveel met ouderenzorg heeft.

Gelukkig voor Annelie bood haar werkgever haar de kans op een heroriëntatie. Naast het hervinden van haar evenwicht (ontspannen, centreren) als vertrekpunt hielp ik haar met het vinden van haar koers. Ikigai (zie verder) was daarbij een prettig hulpmiddel vanwege verschillende invalshoeken die daarin samenkomen. Het Japanse tintje matcht ook fijn met business aikido.

In haar zoektocht is Annelie tot de conclusie gekomen dat het werken met kinderen veel leuker vindt dan met ouderen. Intussen heeft zij een bewuste overstap gemaakt. Het onbevangene van kinderen maakt dat zij haar werk als veel lichter ervaart. Zij heeft daarbij besloten om te staan voor ‘positieve zorg’. Dat maakt zij praktisch door de lichtheid die zij zelf ervaart terug te leggen in haar werk en de kinderen regelmatig complimenten te geven.

3. Achtergrondinfo

Wij leven in een tijd waarin wij van bedrijven en organisaties verwachten dat zij betekenisvol zijn, de jongere generaties voorop. Tegelijk hebben wij onze persoonlijke koers of missie vaak helemaal niet zo scherp. De neiging om houvast te zoeken bij anderen of in een baan is dan veel groter. Maar, wij hebben niet zo veel invloed op de besluiten van anderen en een baan is per definitie aan verandering onderhevig. In zo’n geval beïnvloedt dat ook jou. Veel sterker, aantrekkelijker en prettiger is het wanneer je je eigen koers of missie bepaalt. Dan sta je veel steviger, raak je minder snel uit balans en zal je omgeving als vanzelf rekening met je gaan houden. In zo’n keuze schuilt heel veel kracht. Een aansprekend voorbeeld is Morihei Ueshiba, de grondlegger van aikido. Ueshiba besloot halverwege zijn leven om alles wat hij tot dan toe over krijgskunsten had geleerd in dienst te stellen van het bevorderen van vrede. Dit besluit markeert het ontstaan van aikido, de kunst die nu over de hele wereld door duizenden mensen wordt beoefend. Ontstaan uit slechts 1 besluit.

Annelie had baat bij Ikigai, een Japans concept dat staat voor een passievol, betekenisvol leven. Het is afkomstig van het eiland Okinawa. De mensen daar leven eenvoudig, zijn gelukkig en worden bovengemiddeld oud.

4. Er zelf mee aan de slag

Hulpmiddel: Een aardig hulpmiddel is deze online vragenlijst: https://ikigaitest.com/en/take-the-test/ Het geeft een aardig beeld van wat voor jou belangrijk is. Ik werk Ikigai hier niet verder uit. Google hierop als je meer wilt weten.

Vanuit je centrum: Wat belangrijk is voor als je op zoek gaat naar je eigen koers en missie dat is dat je vertrekt vanuit balans, rust en ontspanning. Dat kun je eenvoudig bereiken door te centreren. Je zet dan al je intelligentiebronnen (hoofd, hart, lijf) ‘aan’ en komt dan tot betere, gewogen besluiten.

Stap voor stap scherper: Je hoeft niet alles in een keer te bedenken. Een richting zetten volstaat. Het mag een groot of klein gebaar zijn, wat telt is dat het betekenisvol is. Stel je koers vervolgens gaandeweg steeds wat scherper. Je zult dan al snel merken welke zaken daar niet bij passen en welke juist wel. Het brengt je steeds dichter bij jouw kern.

5. Hoe verder vanaf hier?

Tot zover deze blogreeks. Ik hoop dat je er waardevolle inzichten uit hebt gehaald. Weet wel dat de werkelijke waarde van business aikido zich past ontvouwt als je er zelf mee aan de slag gaat. Daartoe wil ik je graag uitnodigen.

Op 4 en 5 november 2019 verzorgen wij een te gekke 2 daagse Business Aikido Boo(s)tcamp. Daarin kun je de 8 principes zelf aan den lijve ervaren en leer je hoe je er praktisch mee aan de slag kunt in je eigen praktijk. Het levert jou, je team of organisatie o.a. op:

  • Je leert je eigen onbalans sneller herkennen en corrigeren, ter plekke, ongeacht de situatie. Daardoor kun je meer bereiken met minder inspanning
  • Je kunt stress minimaliseren en daardoor een stuk beter presteren onder druk. Daardoor voel je je prettiger en heb je meer oog voor je omgeving.
  • Je leert hoe je met kleine aanpassingen in je houding en gedrag een enorm verschil kunt maken. Voor jezelf, je team of organisatie.
  • Je leert je eigen grenzen stellen, recht door zee maar toch respectvol te communiceren waardoor je duidelijker bent naar je omgeving. Anderen gaan ook meer rekening met jou houden.
  • Je ontdekt hoe je vanuit oprechte verbinding frictieloos kunt samenwerken en weerstand kunt oplossen, of beter nog, hoe je weerstand kunt voorkomen.
  • Als team (als je met meerderen komt) leer je elkaar beter kennen, op een andere, veilige en aansprekende manier. Dat maakt een team hechter.
  • Je ontdekt hoe je samen een krachtige eenheid kunt vormen. Samen winnen en duurzaam denken en doen. Dat maakt je tot een aantrekkelijke partner in business. Met zo’n club wil je graag samenwerken.

Doe je mee? Bij aanmelden voor 14 oktober dan geldt een vroegboekkorting. Kijk hier voor meer info of om je aan te melden: https://kiworkx.nl/business-aikido-boostcamp/

Ik hoop dat je er op 4 en 5 november bij bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top