skip to Main Content

Business aikido

Voor de lezers

In ‘Business aikido’, worden 8 krachtige aikidoprincipes uitgewerkt naar praktische waarde voor in het bedrijfs- en organisatieleven. Een weg die loopt van binnen (jezelf overwinnen) naar buiten (samen winnen als team of organisatie). Balans, verbinding en eenheid zijn hierbij sleutelbegrippen. Geïllustreerd met praktijkverhalen en eenvoudige oefeningen. ‘Business aikido’ ontving van de vakjury een shortlist nominatie (top 5 uit 250 titels) voor Managementboek van het jaar 2019.

Aanbevelingen

'Een evenwichtige combinatie van theorie, voorbeelden en oefeningen – dit boek daagt de lezer uit tot meer verbinding, niet alleen tussen hoofd, hart en lijf, maar juist ook met de ander.'

Harry Bosma, directeur en toezichthouder in de zorg

'Een verrijking voor binnen, maar vooral ook buiten de aikidowereld, met een geheel eigen, zeer toegankelijke stijl én directe toepasbaarheid. Absoluut aanbevolen!'

Bjørn Aris, voormalig investment banker, global management trainer

'Dit is het eerste boek dat beknopt uitlegt hoe je aikido in je dagelijkse leven en werk kunt toepassen. Helder, bondig en praktisch – een plezier om te lezen. Een must-read voor iedere professional en leidinggevende!'

Daan Fousert, Directeur Servant Leadership Solutions

'Business Aikido biedt een frisse en originele kijk op samenwerken en leidinggeven. Een leerzame gids voor manager en medewerker met praktijkvoorbeelden waar iedereen meteen mee aan de slag kan.'

Hans Leijtens, voormalig commandant Koninklijke Marechaussee

Bestel nu via …

BOL.com
BRUNA.nl

Voor wie business aikido wil ervaren

De werkelijke waarde van business aikido ontvouwt zich pas als je het zelf ervaart. Daartoe verzorgen wij masterclasses en trainingen. Voor bedrijven maar ook als module in andere opleidingen en trainingen. Als welkome afwisseling op ‘een lange zit’ of ter inspiratie, maar altijd vanwege de bijzondere boodschap: je bent tot veel meer in staat dan je denkt en daarvoor heb je alles al in huis. Dit filmpje geeft een korte impressie (2:13m). 

Veel gestelde vragen

Waarom business aikido?

Wij zijn tot veel meer in staat zijn dan dat wij denken. Onze westerse manier van leven laat een groot deel van onze intelligentie onbenut. Wij leunen op slechts een klein deel daarvan, onze ratio. Dit leidt tot stress of overspannenheid. Wanneer we leren onze andere intelligentiebronnen ook aan te spreken, zodat wij als hele mens ‘aan’ staan – ons hoofd, hart en lijf met elkaar in harmonie – dan zijn we moeiteloos krachtig, evenwichtiger en hebben we meer oog voor onze omgeving. Dat werkt door in alles en dat maakt het ook interessant voor organisaties. Business aikido biedt een krachtig alternatief voor het elkaar bestrijden en beconcurreren. Het leert hoe je in plaats van tegenstanders uitschakelen medestanders kunt inschakelen.

Wat is Business Aikido?

Business aikido is een aanpak die is gericht op het ontwikkelen van jezelf als mens en als professional. Centraal staat het leren van ervaringen. Een uitgangspunt hierbij is dat een evenwichtig mens ook een betere professional is en veel beter in staat is om met anderen samen te werken. Business aikido is gericht op het herkennen van onbewust contraproductief gedrag bij jezelf en het aanleren van alternatief gedrag. Daardoor ben je op je werk effectiever en kun je in harmonie met anderen samenwerken.

Hoe werkt het?

Rondom een bepaald thema – zoals leiderschap, samenwerken of wendbaarheid of omgaan met stress – begeleiden wij je door een interactieve sessie. Je doet met elkaar eenvoudige oefeningen, afgeleid van aikido maar die iedereen kan doen, waarbij je kunt ervaren hoe je in alledaagse situaties onbewust uit balans raakt. Maar ook hoe je in diezelfde situaties verrassend eenvoudig je evenwicht weer kan herstellen. Dat biedt direct ruimte en een totaal ander vertrekpunt. Je leert hoe je met kleine aanpassingen in houding en gedrag een enorm verschil kunt maken. Natuurlijk besteden we aandacht aan het doorvertalen van de opgedane inzichten naar ieders eigen praktijk. 

Wat levert het op?

Afhankelijk van de duur van een sessie kan business aikido je opleveren:

Persoonlijk

 • Je leert je eigen onbalans sneller herkennen en corrigeren, ter plekke, ongeacht de situatie. Daardoor ben je veel effectiever en kun je meer bereiken met minder inspanning.
 • Je wordt je bewuster van je eigen contraproductieve gedrag en leert hoe het ook anders kan. Dat scheelt een hoop verspilde energie.
 • Je kunt stress minimaliseren en daardoor een stuk beter presteren onder druk. Daardoor voel je je prettiger en heb je meer oog voor je omgeving.
 • Je bent zelfbewuster en zelfverzekerder. Je komt krachtiger en evenwichtiger over en dat werkt door in alles.

Relationeel

 • Als je in balans bent, ben je fysiek én mentaal weerbaar waardoor je je minder snel aangevallen voelt. Je kunt feedback ontvangen zonder het direct persoonlijk te maken. Dat komt je effectiviteit ten goede.
 • Je leert je eigen grenzen te stellen, recht door zee maar toch respectvol communiceren waardoor je duidelijker bent naar je omgeving.
 • Andersom heb je meer oog en oor voor anderen en voor je omgeving waardoor zij zich gezien en gehoord voelen. Dat leidt tot harmonieuzere en sterkere relaties.
 • Niet alleen je eigen balans, maar ook die tussen jou en anderen is evenwichtiger. Je gaat daardoor bijna als vanzelf elkaars kracht en talenten (h)erkennen en aanspreken. Dat leidt tot groei en nog meer zelfvertrouwen.

Teams en organisaties

 • Als team leer je elkaar beter kennen – op een andere, veilige maar ook bijzondere manier. Dat maakt het team hechter.
 • Het ‘geweldloos’ met elkaar kunnen communiceren schept een sfeer van vertrouwen, onderling begrip en duidelijkheid. Men begrijpt elkaar beter, wat leidt tot een prettigere sfeer en een productievere werkomgeving.
 • De gerichtheid op samen winnen (individu, organisatie en samenleving) stimuleert het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam denken en doen. Dat trekt (jong) talent aan. Die vinden dat belangrijk.

Kunnen mensen die niet sportief zijn ook meedoen?

Ja. Business aikido is ontwikkeld zodat mensen die geen krijgskunsten beoefenen ook de werking van de krachtige principes kunnen ervaren. De oefeningen zijn zeer eenvoudig en echt voor iedereen te doen. Waar nodig in een wat aangepaste vorm. Juist voor mensen met een (tijdelijke) beperking is het verrassend wat met allemaal wel kan en hoe krachtig men is.

Wat voor kleding kan ik het beste dragen?

Business aikido betekent met elkaar in beweging zijn. Daarbij komt o.a. je fysieke houding aan bod. Voor jezelf is het prettig om kleding te dragen waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Draag schoenen zonder hakken. Je mag je schoenen natuurlijk ook uit doen. 

Ik heb interesse in een Business Aikidosessie voor mijn bedrijf. Hoeveel mensen kunnen meedoen en met hoeveel tijd moet ik rekening houden?

Wij verzorgen interactieve lezingen (grotere groepen, 1 – 1,5 uur), masterclasses (2 – 40 personen, 2 – 4 uur) teamtrainingen (6 – 25 personen, 2 dagen of een traject) en business coaching (individueel). Deze aantallen en tijden zijn indicatief. Afhankelijk van het thema en doel maken wij een maatwerkvoorstel voor jou of voor jouw organisatie. Stel je vraag via ons contactformulier. Dan nemen wij snel contact met je op. 

Is het mogelijk om op individuele basis een business aikido training te volgen?

Jazeker. Speciaal voor professionals die echt een verschil willen maken hebben wij een aantal gave programma’s ontwikkeld. Die hebben wij samengebracht in onze programmalijn ‘Leadership green belt – center course‘, Leadership green belt- circle course‘ en ons topprogramma ‘leadership black belt – master course‘. Begin 2019 gaat dit van start. Bekijk onze agenda voor data en prijzen. 

‘Je leert elkaar beter kennen door een uur spelen dan door een jaar lang converseren’ (Plato)

Top