skip to Main Content

Business Aikido

Voor de lezers

‘Business aikido’, het eerste boek van Peter Hoogeveen is (bijna) uit. Hierin worden 8 tijdloze aikidoprincipes uitgewerkt naar praktische waarde voor in het bedrijfs- en organisatieleven. Een weg die loopt van binnen (jezelf overwinnen) naar buiten (samen winnen als team of organisatie). Balans, verbinding en eenheid zijn hierbij sleutelbegrippen. Geïllustreerd met praktijkverhalen en eenvoudige oefeningen. Bestel hem bij ons en ontvang (als je dat wilt) een gesigneerd exemplaar!

'Een evenwichtige combinatie van theorie, voorbeelden en oefeningen – dit boek daagt de lezer uit tot meer verbinding, niet alleen tussen hoofd, hart en lijf, maar juist ook met de ander.'

Harry Bosma, directeur en toezichthouder in de zorg

'Een verrijking voor binnen, maar vooral ook buiten de aikidowereld, met een geheel eigen, zeer toegankelijke stijl én directe toepasbaarheid. Absoluut aanbevolen!'

Bjørn Aris, voormalig investment banker, global management trainer

'Dit is het eerste boek dat beknopt uitlegt hoe je aikido in je dagelijkse leven en werk kunt toepassen. Helder, bondig en praktisch – een plezier om te lezen. Een must-read voor iedere professional en leidinggevende!'

Daan Fousert, Directeur Servant Leadership Solutions

'Business Aikido biedt een frisse en originele kijk op samenwerken en leidinggeven. Een leerzame gids voor manager en medewerker met praktijkvoorbeelden waar iedereen meteen mee aan de slag kan.'

Hans Leijtens, voormalig commandant Koninklijke Marechaussee

Bestellen

€ 18,99 plus € 1,95 verzendkosten. Stuur een bericht via ons contactformulier. Zet ‘Ik wil business aikido’ in het onderwerp. Vermeld je naam (of dat van diegene aan wie je het wilt sturen), adres en geef aan of je wel of juist geen gesigneerd exemplaar wil. Je krijgt dan een ontvangstbevestiging met verdere (betaal)instructies. Jij beschikt dan als eerste over het boek! 

Voor wie business aikido wil ervaren

Over Business aikido kun je lezen. Maar de werkelijke waarde ontvouwt zich pas als je het zelf ervaart. Daartoe verzorgen wij masterclasses en trainingen. Rechtstreeks voor bedrijven maar ook als module in andere opleidingen en trainingen. Als welkome afwisseling op ‘een lange zit’ of ter inspiratie, maar altijd vanwege de bijzondere boodschap: je bent tot veel meer in staat dan je denkt en daarvoor heb je alles al in huis. Wij wijzen de weg. Dit filmpje geeft een korte impressie (2:13m). Daaronder een aantal veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Wat is Business Aikido?

Business aikido is een aanpak die is gericht op het ontwikkelen van jezelf als mens en als professional. Centraal staat het leren van ervaringen. Een uitgangspunt hierbij is dat een evenwichtig mens ook een betere professional is en veel beter in staat is om met anderen samen te werken.

Business aikido is gericht op het herkennen van onbewust contraproductief gedrag bij jezelf en het aanleren van alternatief gedrag. Daardoor ben je op je werk effectiever en kun je in harmonie met anderen samenwerken.

Hoe werkt het?

In de vorm van eenvoudige oefeningen, afgeleid van de Japanse krijgskunst aikido, kun je ervaren hoe je, vele malen per dag, onbewust uit balans raakt. Je bent dan kwetsbaar, vatbaar voor stress en heb veel minder oog voor je omgeving. Maar ook hoe je verrassend eenvoudig je evenwicht weer kan herstellen. Als het gaat om samenwerken is dat een totaal ander vertrekpunt. Dit zie je terug in je resultaten. Wij leren je hoe je met kleine aanpassingen in houding en gedrag een enorm verschil kunt maken. De opgedane inzichten relateren we aan actuele thema’s en er wordt aandacht besteed aan de transfer naar ieders eigen professionele context.

Resultaten?

Business aikido levert onder andere op:

Persoonlijk

 • Je leert je eigen onbalans sneller herkennen en corrigeren, ter plekke, ongeacht de situatie. Daardoor ben je veel effectiever en kun je meer bereiken met minder inspanning.
 • Je wordt je bewuster van je eigen contraproductieve gedrag en leert hoe het ook anders kan. Dat scheelt een hoop verspilde energie.
 • Je kunt stress minimaliseren en daardoor een stuk beter presteren onder druk. Daardoor voel je je prettiger en heb je meer oog voor je omgeving.
 • Je bent zelfbewuster en zelfverzekerder. Je komt krachtiger en evenwichtiger over en dat werkt door in alles.

Relationeel

 • Als je in balans bent, ben je fysiek én mentaal weerbaar waardoor je je minder snel aangevallen voelt. Je kunt feedback ontvangen zonder het direct persoonlijk te maken. Dat komt je effectiviteit ten goede.
 • Je leert je eigen grenzen te stellen, recht door zee maar toch respectvol communiceren waardoor je duidelijker bent naar je omgeving.
 • Andersom heb je meer oog en oor voor anderen en voor je omgeving waardoor zij zich gezien en gehoord voelen. Dat leidt tot harmonieuzere en sterkere relaties.
 • Niet alleen je eigen balans, maar ook die tussen jou en anderen is evenwichtiger. Je gaat daardoor bijna als vanzelf elkaars kracht en talenten (h)erkennen en aanspreken. Dat leidt tot groei en nog meer zelfvertrouwen.

Teams en organisaties

 • Als team leer je elkaar beter kennen – op een andere, veilige maar ook bijzondere manier. Dat maakt het team hechter.
 • Het ‘geweldloos’ met elkaar kunnen communiceren schept een sfeer van vertrouwen, onderling begrip en duidelijkheid. Men begrijpt elkaar beter, wat leidt tot een prettigere sfeer en een productievere werkomgeving.
 • De gerichtheid op samen winnen (individu, organisatie en samenleving) stimuleert het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam denken en doen. Dat trekt (jong) talent aan. Die vinden dat belangrijk.

Kunnen mensen die totaal niet sportief zijn ook meedoen?

Ja. De oefeningen zijn zeer eenvoudig en echt voor iedereen te doen. Waar nodig in een wat aangepaste vorm. Juist voor mensen met een (tijdelijke) beperking is het verrassend wat met allemaal wel kan en hoe krachtig men is.

Ik heb interesse in een Business Aikidosessie voor mijn bedrijf. Met hoeveel tijd moet ik rekening houden?

Wij verzorgen interactieve lezingen (grotere groepen, 1 – 1,5 uur), masterclasses (2 – 40 personen, 2 – 4 uur) teamtrainingen (6 – 25 personen, 2 dagen of een traject) en business coaching (individueel). De aantallen en tijden zijn indicatief. Afhankelijk van het thema en doel maken wij een maatwerkvoorstel voor jou of voor jouw organisatie.

KIWORKX trainingen
Top