skip to Main Content

Business Aikido?

Aan de hand van 10 vragen en antwoorden geven we hieronder een schets van wat Business Aikido inhoudt. De beste manier blijft echter om het zelf een keer te ervaren.

Wat is Business Aikido?

Business aikido is een methode voor het ontwikkelen van zelfbewustzijn, persoonlijke kracht en effectiviteit in samenwerking. Het is een interactieve manier van leren -met elkaar en in beweging- en vooral zeer krachtig doordat je het zelf ervaart. De principes zijn ontleend aan de Japanse krijgskunst aikido. Die onderzoeken we met behulp van verrassend eenvoudige oefeningen. De inzichten vertalen we naar ieders eigen business praktijk.

Is Business Aikido nieuw?

Business Aikido is gebaseerd op de Aiki Aanpak van drs. Aalt Aalten, de Nederlandse grondlegger op het gebied van ‘aikido in ons dagelijkse leven’. Zijn methode heeft hij ontwikkeld gedurende 40 jaar praktijk waarin hij de top van het bedrijfsleven trainde. Aalten leidde onze kerntrainers persoonlijk op. Het verschil met business aikido is dat wij daarbij wat meer aandacht besteden aan de transfer naar ieders business praktijk. Hiertoe ontwikkelden wij de business aikido groeispiraal als werkmodel.

Hoe werkt het?

In de vorm van eenvoudige oefeningen, afgeleid van de Japanse krijgskunst aikido, kunnen wij ervaren hoe wij vele malen per dat onbewust uit ons evenwicht raken en daarmee uit effect. Maar ook hoe wij verrassend eenvoudig ons evenwicht kunnen herstellen, daarmee het meest optimale startpunt creërend voor iedere situatie. Dit zie je terug in je resultaten. We werken aan een win-win mindset en oefenen hoe wij met kleine aanpassingen in onze houding en gedragen enorm verschil kunnen maken. De opgedane inzichten relateren wij aan actuele thema’s en wij besteden aandacht aan de transfer naar ieders eigen professionele context.

Resultaten?

De investering betaalt zich o.a. terug in:

 • Een veel ruimer zelfbewustzijn en een fundamenteel inzicht in veel voorkomende interactiepatronen
 • Een substantieel hogere productiviteit tegen minder inspanning
 • Stress kunnen minimaliseren en optimaal presteren onder druk
 • Werken vanuit innerlijke kracht in plaats vanuit macht of onmacht
 • Als leider/manager de kracht in anderen zien, erkennen en kunnen aanspreken
 • Weerstand kunnen voorkomen of, indien het er al is laten oplossen
 • Binnen teams en organisaties aanspreekbaarheid naar elkaar vergroten, op constructieve wijze
 • In korte sessies actuele thema’s met elkaar beleven op een speelse, interactieve manier waarover wordt nagepraat
 • Je zet een groeispiraal in werking die doorwerkt … 

Kunnen mensen die totaal niet sportief zijn ook meedoen?

Ja. De oefeningen zijn zeer eenvoudig en echt voor iedereen te doen. Waar nodig in een wat aangepaste vorm. Juist voor mensen met een (tijdelijke) beperking is het verrassend wat met allemaal wel kan en hoe krachtig men is.

Is sportkleding vereist?

Nee. Wel raden wij aan om kleding te dragen waarin jij je gemakkelijk kunt bewegen. Omdat onze fysieke houding aan bod komt vragen wij tijdens de training om je schoenen uit te doen. Afhankelijk van de vloerbedekking werkt het prettig op sokken of op blote voeten.

Waardevolle inzichten! Maar, hoe pas ik ze toe in mijn werk?

Vooraf gesteld: trucs en technieken kun je toepassen. Principes niet. Die bestaan gewoon. Je kunt je er tegen verzetten of je kunt ze in acht nemen. Verzet staat gelijk aan energie verspillen terwijl principes volgen altijd voor je werkt. Trucs raden wij af. Dit is niet in lijn met onze visie. De inzichten die je opdoet kun je het beste implementeren door de principes te leren herkennen, te volgen en wanneer je merkt dat je er uit raakt gewoon te herstellen. Dat kan bijvoorbeeld door te centreren (techniek). In onze programma’s reiken wij verschillende waardevolle handvatten aan en besteden wij aandacht aan de transfer naar ieders eigen praktijk.

Ik heb interesse in een Business Aikidosessie voor mijn bedrijf. Met hoeveel tijd moet ik rekening houden?

Een inspiratiesessie, bedoeld voor een grotere groep mensen, kan variëren van 1 tot 2 uur. Een workshop, bedoeld voor groepen van 8-25 personen kan variëren van 2 uur tot een hele dag. Indien langer dan een dag dan zien wij dat als een training. Afhankelijk van het onderwerp ontwikkelen wij programma’s van 1 – 8 dagen. Wij werken graag vanuit de vraag van onze klanten.

Ik heb al eens een Business Aikidosessie meegedaan. Welke mogelijkheden zijn er als vervolg?

Sommigen kiezen voor individuele begeleiding als verdieping op een workshop of training. Anderen kiezen voor deelname aan een van onze open trainingen. In sommige gevallen biedt een bedrijf of organisatie de mogelijkheid om deel te nemen aan een maatwerkprogramma, door ons verzorgd. Wij hebben onze programma’s geclusterd in twee ontwikkelroutes. Contact ons voor een advies op maat.

Hoe organiseer ik een vervolg?

Neem contact met ons op. Wij komen graag langs om te overleggen welke vorm het beste past bij jouw of jouw bedrijf.

Samengevat

 • Samen leren in beweging
 • Zelf ervaren van eigen kracht en mogelijkheden
 • Veel voorkomende interactiepatronen onderzoeken
 • Inzichten vertalen naar eigen praktijk
 • Fundamenteel, leerzaam en leuk om samen te doen

Ontwikkelweg

De ontwikkeling loopt van binnen (jezelf overwinnen) naar buiten (samen winnen)

Top