skip to Main Content
Business Aikido Principe 2 – ‘Wees Aanwezig In Het Moment’

Business aikido principe 2 – ‘Wees aanwezig in het moment’

Speciaal voor jou en voor jouw team post ik vanaf 18 juni om de week een blog waarin ik één van de 8 aikidoprincipes uit mijn boek ‘Business aikido’ uitwerk naar praktische waarde voor op de werkvloer. Voor een optimale start na het zomerreces met minder stress, minder fricties en met meer rust, evenwicht, resultaat en werkplezier.

Business aikido ontving een shortlistnominatie voor Managementboek van het jaar 2019 en is dus volgens de vakjury een van de 5 beste managementboeken van het afgelopen jaar. Doe er je voordeel mee! Deze week het tweede principe:

 

‘Wees aanwezig in het moment’

1. Waarom?

Het enige moment waarop we invloed hebben, is het nu. Dat weten we al even, wat echter nog niet betekent nog niet dat wij ook naar dit principe handelen en leven. Wat ons hierbij het meeste in de weg staat dat is ons ratio; we leven veel te veel in ons hoofd en luisteren te weinig naar ons gevoel. Grote kans dat tijdens een vergadering je gedachten afdwalen naar zaken die je beter had willen doen of naar zaken die je nog wilt gaan realiseren. Het verleden of de toekomst dus. Maar het verleden is geweest en dat kun je alleen nog maar accepteren. De toekomst moet zich nog aandienen dus daar kun je nu nog even niets mee. Voor beïnvloeden heb je alleen het nu en om dat effectief te doen is het zaak om in het moment aanwezig zijn, volledig ‘aan’ staan. De sleutel hiertoe ligt in aandachtig handelen.

2. Uit de organisatiepraktijk

Tot mijn 39heb ik veel in mijn hoofd geleefd. Dit realiseerde ik mij pas nadat ik in een burn-out belandde en tijdens mijn herstel hiervan meer inzicht kreeg in mijn eigen contraproductieve gedrag. Manieren die ik mij door de jaren heen had aangemeten uit angst om fouten te maken of gekwetst te worden. Dat dit niet erg effectief was manifesteerde zich bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Ik was dan zo met mijn eigen gedachten bezig dat ik feitelijk uit verbinding was met de andere aanwezigen. Mentaal afwezig. Beïnvloeden deed ik vooral door te argumenteren en, als ik hierop weerstand ondervond, door mijn argumenten op een wat stelligere toon te herhalen. Mijn invloed was daarmee maar beperkt.

Dit besef betekende voor mij een punt van ommekeer. Ik besloot mijn patronen aan te kijken, hiervan los te komen en andere wegen te ontdekken. Aandacht was daarbij een sleutelwoord. Door eerst terug te gaan naar mijzelf kon ik mij vervolgens moeiteloos weer verbinden met mijn omgeving. Praktisch deed ik dit door op een rustige plek een aantal keer bewust naar mijn bekkenbodem te ademen totdat ik mij ontspannen voelde. Dan stapte ik er op af. Resultaten hebben wij meestal niet 100% zelf in de hand, hoe je zelf een situatie in gaat daarentegen wel. Daarbij zag ik ineens allerlei kansen en mogelijkheden, die er voorheen waarschijnlijk ook al waren maar waar ik simpelweg geen oog voor had. Aanwezig in het moment. Zo heb ik sindsdien vaak waardevol kunnen bijdragen aan (management)teams en organisaties.

3. Achtergrondinfo

Om in het moment aanwezig te kunnen zijn is het dus zaak om je gedachtenstroom even te laten. Dat is best uitdagend. Maar liefst 60.000 gedachten dienen zich dagelijks bij ons aan. Maar liefst 90% zijn dezelfde gedachten als de dag daarvoor. Zoals Albert Einstein al constateerde; ‘je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’ De oplossing kunnen we niet bedenken. Daarvoor is iets anders nodig. Een effectieve manier om je gedachtenstroom te ‘parkeren’ is door iets te gaan doen waardoor je je aandacht ergens anders op richt. Dit kan zijn piano spelen of een partij squash spelen. Maar het kan ook eenvoudiger. Bijvoorbeeld door terwijl je loopt iedere stap bewust te zetten, een deur aandachtig en zonder botsing te sluiten, die slok thee met je volle aandacht te drinken of door je kopje daarna in alle rust en zonder botsing op tafel te zetten. Vertragen versterkt dit nog eens extra. Zo kun je in kleine handelingen de rust terugpakken en helemaal terugkeren in het moment. Het is als mindfulness, maar dan terwijl je gewoon in beweging blijft.

Aikido beoefenen impliceert continu aandachtig in beweging zijn, in het moment en in verbinding met je omgeving. Dit maakt het ook zo’n bijzondere kunst. Het werk alleen als je er echt bent. Eckhart Tolle, auteur van ‘De kracht van nu’ vat het mooi samen in deze quote: ‘in today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just being’.

4. Er zelf mee aan de slag

Vertraag. Door wat te vertragen – de eenvoudigste manier is door simpelweg wat langzamer te gaan lopen – wordt je rustiger en neem je veel meer waar. Loop volgende keer, juist als er sprake is van druk, langzamer naar die voor jou belangrijke vergadering. Visualiseer daarbij dat je met je voeten de grond waarop je loop masseert. Binnen een halve minuut ervaar je rust. Een prima startpunt voor dat belangrijke moment.

Voorkom botsingen. Botsingen verstoren jouw rust, ook wanneer je dien net weer hebt hervonden. Dus; loop zonder met de grond te botsen, sluit de deur aandachtig, leg je spullen zonder botsing op tafel, vlei jezelf in de stoel en als je er vervolgens helemaal bent, geef het dan niet weg door gehaast je punt te willen maken. Laat eerst de ander aan het woord. Je kunt daar vervolgens vloeiend – lees; zonder botsingen – op inhaken.

In een keer goed. Doe wat je ook doet met de verwondering alsof je het voor de allereerste keer doet. Accepteer vervolgens het resultaat als ‘perfect voor dat moment’. Op naar het volgende moment …

5. Het vervolg …

Ik hoop dat je van dit moment hebt genoten en dat deze blog waardevol voor je was. Zo ja, voel je vrij om hem te delen met mensen voor wie dit ook interessant kan zijn. Over 2 weken, op dinsdag 16 juli 2019, post ik de volgende blog over het derde aikidoprincipe dat luidt; ontspan volledig. Die past perfect bij de vakantieperiode die we ingaan. Lees jij ook dan weer mee?

Als jij niet kunt wachten dan heb ik een paar opties voor je:

  1. Lees mijn boek ‘Business aikido’. Via deze link kun je door het boek bladeren of bestellen: https://kiworkx.nl/business-aikido/
  2. Inspirerende keynote voor je managementdag? Een masterclass voor jouw teamdag? Een tweedaagse teamtraining? Contact mij voor informatie: https://kiworkx.nl/contact/ of bel 06-41118827

Tot over 2 weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top