skip to Main Content
Business Aikido Voor HR Managers

Business Aikido voor HR managers

Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd om het HR vak in één adem te noemen met een Japanse krijgskunst als aikido. En toch, wie zichzelf de moeite gunt van een korte verkenning ontdekt al snel verrassende overeenkomsten en een aantal fundamentele inzichten waarmee je als HR professional jouw impact substantieel kan vergroten … juist door minder te doen. Hierbij een tipje van de sluiter opgelicht.

Het verschil maken

Dat ons boeiende vak breed, divers en potentieel stressvol is behoeft hier geen betoog. Wij bewegen per definitie tussen verschillende belangen waarbij wij invloed uitoefenen zonder formele macht. Daarbij is onze bijdrage soms lastig te meten. Een hoge mate van rolbewustzijn is essentieel net als het kunnen schakelen op alle niveaus en met stakeholders van elke soort. Naast professioneel bijblijven is persoonlijk ontwikkelen voor HR professionals essentieel. Je maakt het verschil door wie je bent.

Onbewust, onbekwaam

Dat jezelf zijn komt in onze dagelijkse praktijk nogal eens onder druk te staan. Onverwachte aandachtvragers bovenop een toch al overvolle agenda verstoren gemakkelijk ons evenwicht. De hamvraag is dan: ben jij je op zo’n moment bewust van jouw onbalans? En daarna: wat doe je in zo’n situatie en wat is hiervan het effect?

Uit praktijkonderzoek blijkt dat 99% van de deelnemers aan mijn trainingen (waaronder veel HR professionals) in een vergelijkbare situatie reageren door kracht bij te zetten of juist weg te bewegen van de stressor. Ook diegenen die vooraf denken dat zij dat niet zullen doen. Het is namelijk al gebeurd voordat wij er zelf erg in hebben. Zelfs wanneer wij ons hier wel bewust van zijn dan weten we niet meer hoe deze fight- or flight respons te corrigeren. Beide reacties zijn vormen van compensatie en brengen ons nog verder uit ons evenwicht. Zo zijn wij beland in een vicieuze cirkel waarbij wij steeds meer kracht verliezen en tegelijk steeds meer kracht nodig hebben om onze doelen te halen. Een staat van modern overleven gekenmerkt door stress en met een groot effect op onze effectiviteit, energie en impact. Herkenbaar?

Omdoen!

Toch kan dit gemakkelijk anders en de oplossing ligt dichterbij dan je denkt. In onszelf! Wij beschikken namelijk over een enorm onbenut potentieel dat op ieder moment voor ons beschikbaar is wanneer wij ons hoofd, lijf en hart met elkaar in lijn brengen. Een korte toelichting hierop:

Onze westerse samenleving is overwegend rationeel ingericht. Deze logische en verstandelijke benadering heeft ons de vorige eeuw veel welvaart gebracht. Echter, de keerzijde hiervan is dat wij uit contact zijn geraakt met een andere essentiële informatie- en energiebron: ons lichaam, een uiterst verfijnd ontwikkeld instrument dat ons de hele dag door, onophoudelijk signalen geeft. Signalen waar wij nauwelijks nog naar luisteren. Deze verdeeldheid in onszelf veroorzaakt het verlies aan kracht en, zoals hiervoor al vermeld, wij zijn geneigd dit te compenseren. Terug naar eenheid dus! Maar hoe doe je dat? Dit is geen kwestie van omdenken maar van omdoen!

Business aikido voor HR managers

Peter Senge schreef een aantal jaar geleden: ‘The most leverage occurs where we have the least awareness … our body’. Willen wij werken vanuit ons volledige potentieel met maximale impact dan is het dus zaak om, met behoud van onze rationele talenten, ons lijf weer in te schakelen. Dit kan op verschillende manieren: dansen, yoga en misschien door middel van een middag golfen. Het gaat er om dat je in die activiteit de inzichten kunt identificeren en die kan vertalen naar jouw eigen praktijk. Dit is wat business aikido bijzonder maakt: je ervaart het zelf, in het moment en aan den lijve, waarbij de inzichten direct worden gerelateerd aan jouw HR praktijk. Het versterkt je als professional maar vooral ook als mens. En daarmee maak je het verschil.

Do, de weg …

Aikido betekent vrij vertaald de weg van het in harmonie zijn, met jezelf, de ander en jouw omgeving. Wat wordt jouw weg? Hierbij een aantal praktische tips:

  • Kom in beweging. Activeer je lijf (in welke vorm dan ook) en luister naar de signalen van je lichaam. Tip: in een ontspannen staat van zijn kun je beter luisteren. Kies dus voor een vorm waarbij je zowel lichamelijk actief bent als ontspannen.
  • Vergroot je bewustzijn: Tip: doe alles met aandacht, alsof iedere keer de allereerste keer is.
    Zie de mensen in je omgeving opnieuw. Zonder oordeel en voorbij het gedrag dat men laat zien. Grote kans dat ze niet meer in het hokje passen waarin je ze had geclassificeerd.
  • Laat los. Met deze eerste drie stappen kun je al een verschil maken. Wordt het echter krampachtig, dan doe je daarmee alles weer teniet. Tip: kies je momenten om al het moeten los te laten en lekker op je gevoel te handelen. Ervaar daarbij bewust het verschil tussen hoe je het deed en hoe het anders kan.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en of aanvullingen hierop. Deel ze hier. Kom je er niet uit of wil je meer informatie dan help ik je graag.symbolen KIWORKX

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Top