Kiworkx Samurai Game Blog

The Samurai Game; een lab voor leiderschapsontwikkeling

Het is vrijdagochtend, 08:00 uur. Ik sta klaar om op mijn motor te stappen naar Amsterdam om daar mee te doen aan The Samurai Game, een unieke simulatie-game die wereldwijd wordt ingezet bij leiderschapsontwikkeling, zo vermeld de uitnodiging. Voor mij persoonlijk een lekkere combi. Mijn passie is namelijk het beoefenen van Japanse krijgskunsten. Daarbij heb ik vanuit mijn professionele achtergrond altijd affiniteit gehad met leiderschapsontwikkeling en bovendien heeft de wereld naar mijn overtuiging een dringende behoefte aan meer, veel meer evenwichtige en authentieke leiders. Voor onszelf maar zeker ook als voorbeeld voor onze kinderen. Op weg dus naar Amsterdam.

You can always die. It’s living that takes real courage. (Himura Kenshin)

Onderweg bemerk ik bij mijzelf een lichte staat van opwinding. Ik ben nieuwsgierig maar ook wat gespannen omdat ik vermoed dat ik weer eens met mijn eigen patronen geconfronteerd ga worden. Ik spreek met mijzelf af om er vol voor te gaan, niet blind maar met al mijn begrip van krijgskunstprincipes, de Japanse cultuur en met oog voor de andere deelnemers. Aangekomen laat ik mij verwelkomen door één van de facilitators. De ruimte is prettig leeg en toch warm, de groep divers.

De kracht van spelen

Een zijstapje: in de tijd dat ik als HR manager voor een toonaangevend internationaal bouwbedrijf werkte had ik al eens kennis gemaakt met de kracht van managementgames. Binnen no time wordt je als deelnemer teruggeworpen in je natuurlijke gedrag. Sommigen nemen de leiding, anderen schieten in de wachtstand, er ontstaan bondjes en wanneer er sprake is van meerdere partijen is de sfeer al snel competitief geladen. De strijd begint. De strijd om aandacht en gehoord worden om precies te zijn. Die ene leider die op kracht toch nog wat resultaat probeert te bereiken. En vaak werkt het ook nog .. maar ten koste van wat? Winnen waarbij het doel de middelen heiligt, desnoods ten koste van anderen. Zo gaan wij dus met elkaar om, vertrekkend vanuit een gesloten en op voorhand beperkende mindset.

In zo’n game waaraan ik eens deelnam bleek achteraf dat de deelnemende partijen allemaal een stukje van de informatie hadden, maar samen alle relevantie informatie om samen te kunnen winnen. Je raadt het al: iedere partij ging voor louter voor eigen succes. Ontnuchterend en leerzaam.

Aan-wezig

Terug naar de Nederlandse editie van The Samurai Game. Gedurende de ochtend worden wij voorbereid op de game zelf. Daarvoor is de middag is bestemd. De ochtend na de game wordt besteed aan reflectie, gezamenlijk betekenis geven en de transfer naar ieders eigen praktijk. Op een toegankelijke manier worden wij als deelnemers in contact gebracht met onze bronnen, waaronder ook ons lijf. Eenvoudige oefeningen die duidelijk maken dat dit er toe doet. Onze bronnen staan ‘aan’ en daarmee zijn wij ook aan-wezig, in het moment (citaat van mijn leermeester Aalt Aalten). Ook al is dit voor mij als business aikidotrainer niet nieuw, de werkvormen zijn raak.

Over de game zelf kan ik kort zijn; die is niet in woorden te vatten. Iedere poging daartoe zou het spel te kort doen en bovendien mogelijke leerervaringen van toekomstige deelnemers kunnen verstoren. The Samurai Game moet je vooral beleven. Daarom volsta ik met een aantal waarnemingen waarvan ik hoop dat het jou als lezer prikkelt.

Waardevol

  • Mijn insteek om er vol voor te gaan bracht mij bij een fijne confrontatie met mijzelf; desgevraagd kan ik een enorme wilskracht mobiliseren, echter met als keerzijde dat mijn oog voor andere deelnemers zich in het heetst van de strijd toch beperkt tot mijn eigen groep. Ondanks mijn intentie vooraf. Tja, schreef ik daarnet niet iets over een beperkende mindset? Bewustwording.
  • Een belangrijke bevestiging voor mij is wat ik bij andere deelnemers zag gebeuren. Ik ben zelf op voorhand altijd enthousiast als het gaat over de Japanse cultuur en interactieve werkvormen en daarmee geen neutrale referent. Maar mijn medestrijders waren zo mogelijk nog veel enthousiaster. Geraakt door de ervaringen in de game, ruimte voor een ieder om zichzelf te laten zien en mooie individuele leermomenten. Iedereen is gegroeid.
  • Ervaringsgerichte werkvormen, zoals de Samurai Game, werken heel direct. Zelf midden in een ervaring staan, onder begeleiding van kundige facilitators, maakt dat ontdekken, voelen, snappen, verwoorden, verdiepen en weer bijstellen .. dus leren met elkaar samenvallen in het moment. Tijdwinst!
  • In beweging leren wij elkaar kennen in no time en bovendien op een veel dieper level. Ik heb in twee dagen tijd 16 bijzondere mensen ontmoet waarvan ik er een aantal zeker nog eens ga ontmoeten.

Do, mijn weg ..

Met een rijk gevoel, dankbaar en een grote glimlach onder mijn motorhelm rij ik op zaterdagmiddag weer naar huis. Ik weet het, ik ben op de goede weg. Niet alleen naar Amersfoort maar ook voor wat betreft mijn eigen werk. De krachtige principes van krijgskunsten in business: het blijkt iedere keer weer te werken. In iedereen schuilt een samurai.

Meer info

symbolen KIWORKX 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top