Kiworkx Profile Leaders Blog

Profiel: de 21e eeuwse leider versus de Samoerai

Net als de samoerai () in het oude Japan, vormen de leiders van de 21e eeuw een bijzondere categorie mensen. Zo’n leider dwingt respect af, alleen al door de manier waarop hij staat; een rechte rug, rust uitstralend te midden van de hectiek die onze steeds complexer wordende maatschappij kenmerkt, als ‘in het oog van een orkaan’. Als hij spreekt hebben zijn woorden gewicht. Mensen om hem heen voelen zich gezien en hij is zich continue bewust van wat zich om hem heen afspeelt.

Als het er op aan komt is zo’n leider klaar om, ongeacht de situatie, krachtig en doelgericht te handelen ‘in het moment’ wat niet zelden het verschil bepaalt tussen leven (succes) en dood (faillissement). Confrontaties gaat hij steeds uitnodigend aan, als een gentleman, niet botsen maar leidend vanuit ‘flow’. Hij beheerst zijn ‘wapens’ (instrumenten) en hanteert deze gedoseerd. Hoewel recht door zee zorgt hij er voor dat niemand gezichtsverlies hoeft te lijden. Hij laat mensen in hun waarde, wetende dat een opponent nu wellicht een partner is voor straks.

Het is iemand die onvoorwaardelijk staat voor zijn zaak en zelfs bereid is om daar voor te ‘sterven’ (eigen positie opheffen). Zich bewust van het grotere geheel is hij bescheiden en toont hij een diep respect voor zijn omgeving en de natuur.

Hij weet wanneer te leiden en wanneer hij beter kan volgen. Net als de samoerai is de leider van de 21e eeuw ontwikkeld en cultuur bewust. Zo verbind hij en is daarmee een voorbeeld voor anderen. Samoerai betekent letterlijk; ‘hij die dient’. Leiders die dienen … de leiders van de toekomst.

Waar ‘hij’ staat mag ook ‘zij’ gelezen worden.

Aalt Aalten en Peter Hoogeveen benaderen leiderschap anno 2011 als een moderne krijgskunst. De kunst van het inschakelen van medestanders (in plaats van het uitschakelen van tegenstanders). Kijk voor meer informatie op  http://kiworkx.nl/business-aikido-trainingen/

symbolen KIWORKX

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top